Sneeuw in Nederland

sneeuw


‘Sneeuwpoppen zien massaal het licht en verschijnen uiteraard eveneens via social media. Net als een ware nieuwe hype: je gezicht in de ijskoude sneeuw drukken zodat er een afdruk ontstaat’

 

13-12-17

December: feestmaand. Om te beginnen met Sinterklaas. Inmiddels is dit feest niet meer los te zien van de discussie over medewerker Piet. Daarin gaat het hard tegen hard. Net als je door alle verwensingen en doodsbedreigingen heen gaat geloven dat Nederland geen gezellig land meer is, valt er sneeuw. En wat voor sneeuw! Sneeuw die alle ellende doet verbleken. Letterlijk. Eerst nog voorzichtig, met een paar vlokjes. Later hardcore met centimeters witte ijspoeder, die ons land volledig platleggen. Dus volgen er waarschuwingen en codes. Want ook dat is Nederland. Code geel; we beginnen voorzichtig. Code oranje; serious business. Uiteindelijk zelfs code rood (niet te verwarren met mevrouw Co de Roodt, die direct een hit is op Internet: we hebben humor). We mogen de weg niet op. Een dagje extra vrij, geen Nederlander die er echt bezwaar tegen heeft. Hoewel? Er zijn ook genoeg mensen die wel de weg opgaan of moeten. Die glibberen en glijden vooruit, met hulp van Rijkswaterstaat die kilo’s zout heeft gestrooid. Dat lag dus gewoon al klaar. Heerlijk. Uiteraard stoppen ook de treinen met rijden. Bevroren wissels, minder materieel, zo gaat dat. De NS en Prorail blijven voor altijd een fenomeen.

 

Er het beste van maken

Toch maken we er het beste van. De mensen die wel thuis zijn gebleven, genieten van alles wat je met sneeuw kunt doen. In de eerste plaats is dat het vastleggen van het winterlandschap op de foto. En dat dan het liefst zoveel mogelijk delen via social media. Alsof ze willen zeggen: kijk het sneeuwt, ik laat het maar even weten, voor het geval je het nog niet doorhad. Gelukkig houden we elkaar goed op hoogte. En we delen positieve ervaringen.

 

Sneeuw, sneeuwpoppen en de snowfie

Wat je ook met sneeuw kunt doen, is sneeuwpoppen bouwen. Die zien massaal het licht en verschijnen uiteraard eveneens via social media. Net als een ware nieuwe hype: je gezicht in de ijskoude sneeuw drukken zodat er een afdruk ontstaat. Op zich een vrij raar gegeven, maar ja, als je het op de foto zet en deelt is het opeens weer heel grappig en gaat iedereen het doen. De snowfie dingt straks vast mee naar het woord van 2017. Kortom, eigenlijk zorgt sneeuw in dit kleine kikkerlandje vooral voor chaos. Kilometers. Tegelijk karakteriseert dat ons land ook en verbroedert het. We ervaren het met elkaar. Helaas is de sneeuw inmiddels weer grotendeels gesmolten. Als nu de saamhorigheid nog maar even blijft. Nederland is best een leuk land.


Eén reactie op “Sneeuw in Nederland”

  1. en dan zie je ook ineens een student met pantoffels in je les, naast de tafel een plastic zakje met twee druipende snowboots…