Best een beetje spannend


Het is half negen als ik de school binnenloop. Hoewel de vakantie nog niet officieel voorbij is, ontdek ik toch een paar eenzame studenten in de hal. Ze kijken wat zoekend om zich heen, met een felgroen keycord om hun nek en hun telefoon stevig in de hand. Een beetje houvast. Ik heb niet lang nodig om te concluderen dat dit eerstejaars studenten zijn die komen voor de introductiedag.

Zonder het bewust te merken, dwalen mijn gedachten af naar mijn eigen eerste ´schooldag´. Studeren. Wat is die eerste dag al lang geleden! Echt heel leuk vond ik het geloof ik niet. Spannend eerder. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe informatie. Alles nieuw eigenlijk. Als je dan, zoals ik toen, geen uitgesproken extravert type bent, is dat best een uitdaging. Ik weet nog dat ik me afvroeg met wie ik kon praten en vooral waarover. Verder had ik geen idee hoe ik de weg moest vinden in dat onbekende gebouw of hoe ik mijn rooster kon achterhalen. Wat had ik op dat moment graag een docent gehad die even op me was afgestapt. Een warm welkom, wegwijs en misschien een beetje erkenning voor mijn zenuwen. Zover ik me kan herinneren is dat toen niet gebeurd. Heel veel verder komen mijn gedachten ook niet. De herkenning van het ongemakkelijke gevoel is genoeg om me wakker te schudden. Nu ben ik zelf docent. Ik kan verschil maken door mijn studenten te zien, stuk voor stuk. Dus stap ik af op een meisje midden in de hal. Zodra ik haar nader, blijkt ze een dringende vraag te hebben. ´Weet jij ook waar je je moet melden?´, klinkt het zacht. Met mijn eigen ervaring nog vers op mijn netvlies weet ik hoe ik wil reageren.FullSizeRender

´Is dit je eerste dag?´, vraag ik. Een kordate knik. ´Best spannend he?´ Ze glimlacht. De weg voor een gesprekje is geopend. Al pratend neem ik haar mee en lever haar af bij mijn collega´s. Ze mag ook zo´n groen keycord om. Als ik haar dan met een tevreden gevoel achterlaat, kijkt ze wat verbaasd achterom. Waarschijnlijk beseft ze nu pas dat ik geen medestudent ben. Dat beschouw ik maar als een compliment. En we hebben inderdaad iets gemeen: ook ik vind zo´n eerste dag best een beetje spannend. Alleen ben ik inmiddels ouder en wijzer en vind ik het vooral ook heel erg leuk! Een goed begin van een nieuw schooljaar vol nieuwe mensen die ik mag leren kennen en hopelijk allemaal mag ´zien´.

 

 


Eén reactie op “Best een beetje spannend”