Kledingkeuze op een eerste schooldag

Kledingkeuze

 ‘Misschien hebben wel meer studenten zich vanmorgen druk gemaakt over hun kledingkeuze. Tijdens de pauze weet ik dat zeker, als ik twee studenten hoor concluderen dat ze ook wel een korte broek aan hadden kunnen trekken.’ 

 

30-8-17

Het is dinsdagmorgen half acht als ik in de trein stap, op weg naar een zonnige introductiedag voor eerstejaars studenten. Het nieuwe schooljaar gaat beginnen! Achter mij zitten twee meisjes die duidelijk ook op weg zijn naar een introductie. Ze bespreken hun kledingkeuze met elkaar. Kennelijk zijn er die ochtend al heel vroeg vele outfits geprobeerd en afgekeurd voordat ze tevreden waren. Het één was te strak, het ander niet vlot genoeg of niet geschikt voor een eerste dag. Ergens krijg ik de indruk dat ze het best een beetje spannend vinden. Bijna sta ik op om iets ouds en wijs te zeggen over uiterlijk en innerlijk, maar ik houd me in. Stiekem begrijp ik ze wel. Het is ook spannend!

 

Alles nieuw en onbekend

Eenmaal op school zie ik dit nog een keer bevestigd. De hal heeft zich gevuld met een meute krioelende studenten. Voor een groot deel zijn ze hier allemaal voor het eerst. Sommigen staan alleen, duidelijk niet op hun gemak. Ze kijken onzeker om zich heen, hun telefoon en welkomstpapier stevig vast. Anderen hebben het geluk dat ze al iemand kennen; zo kunnen ze alvast een praatje maken. Net als elk jaar voel ik met ze mee, al was het maar omdat ik het zelf ook enorm spannend vond toen ik begon met studeren. Alles nieuw en onbekend.

 

Kledingkeuze en houvast

Door de meisjes in de trein is daar echter nog een aspect bijgekomen. Op de een of andere manier ben ik me meer dan normaal bewust van kleding. Ik zie veel spijkerbroeken, jurkjes, gympen en hier en daar een opvallendere look. Fel gekleurd haar, dikke plateauzolen of zwarte lippenstift. Misschien hebben wel meer studenten zich vanmorgen druk gemaakt over hun kledingkeuze. Tijdens de pauze weet ik dat zeker, als ik twee studenten hoor concluderen dat ze ook wel een korte broek aan hadden kunnen trekken: ‘Ik dacht dat het niet kon, maar er zijn er veel meer met iets korts. Dat had ik achteraf ook wel gewild, het is zo warm!’ Zo dringt langzaam tot me door welke rol kleding hier speelt. Als alles nieuw en onbekend is, geeft kledingkeuze toch enige houvast, zeker op deze leeftijd! En hoewel het vast niet voor iedere student geldt: eigenheid ontwikkelen is naast succesvol studeren ook een ding. Ik hoop dat ze hier allemaal in zullen groeien komend jaar. Als het even kan, help ik ze erbij. Al was het maar om ervoor te zorgen dat ze zich zo snel mogelijk niet meer druk maken over welke kledingkeuze dan ook.