Onzekerheid à la Heel Holland Bakt

onzekerheid

 ‘Je eigen product presenteren is gewoon in je blote kont staan, wachtend op een oordeel. Onzekerheid ten top. Tenminste, zo kan het voelen.’

 

27-9-17

Voor de klas iets vertellen, een gesprek moeten doen of een presentatie moeten houden; ik ken weinig studenten die dit leuk vinden om te doen. Sterker nog, de meesten vinden het enorm spannend en hebben last van onzekerheid. Studiejaar maakt daarbij niks uit. Hoe kan het toch?, vraag ik me vaak af. Ik doe namelijk niks liever dan voor de klas staan. Maar dat is mijn perspectief. Dus intrigeert het me elk jaar weer en probeer ik nog altijd de essentie te vatten. Dankzij het programma ‘Heel Holland Bakt’ is dat inmiddels gelukt.

 

Je eigen product presenteren

Heel Holland Bakt, is dat niet… Ja, inderdaad, een programma van omroep Max. Klinkt bejaard, is het niet. Vind ik. In elk seizoen strijden een aantal onbekende Nederlanders, die goed zijn in alles wat met bakken te maken heeft, om de winst. Om die te behalen moeten ze bakken. Simpel concept eigenlijk. Dat bakken wordt prachtig in beeld gebracht. We zien deegjes mislukken, taarten omvallen en tegelijk zien we prachtige creaties ontstaan. Met een flinke dosis humor. Feel good televisie. Tot daar het moment van de beoordeling van de baksels is. Bij een wedstrijd hoort immers een jury. Daar trekt mijn buik altijd even samen. Met ogen vol onzekerheid brengen de bakkers één voor één hun creaties naar voren, of ze nu zelf tevreden zijn of niet. Het zijn immers creaties waar ze zich zorgvuldig op hebben voorbereid, die ze uitgebreid hebben geoefend en waar bloed, zweet en tranen inzitten. Als het nu maar lekker is, lijken de grote ogen te zeggen. Als de jury maar tevreden is, stralen de gezichten uit. Kortom: kwetsbaarheid ten top. Je eigen product presenteren is gewoon in je blote kont staan, wachtend op een oordeel. Tenminste, zo kan het voelen. (Voor een voorbeeld klik je hier).

 

Onzekerheid in de klas

Terwijl ik het programma zo een tijdje volg, komt steeds vaker de parallel met studenten bij me naar boven. Voor de klas iets vertellen, een gesprek moeten doen of een presentatie moeten houden: is het niet eigenlijk hetzelfde fenomeen? Waarschijnlijk voelen sommige studenten zich net zo naakt als de bakkers als ze voor de groep staan. De jury is alleen vervangen door de klas en uiteraard door de docent. Door mij zelf! Dat vraagt om zorgvuldigheid. Kwetsbaarheid en onzekerheid doen het alleen goed in een veilig klimaat, vol stimulans en positieve of opbouwende feedback, waar spanning mag bestaan. Op zich geen vernieuwend inzicht en tegelijk belangrijk om altijd bewust van te blijven. Zo bak je de mooiste studenten!

 

Afbeelding: pixabay.com